22 Haziran 2013 Cumartesi

Araç Muayenesi İçin Önemli Bilgiler

Araç Muayenesi Öncesinde Hazırlanması Gereken Zorunlu Belgeler


Bu belgelerden herhangi birinin eksik olması durumunda aracınızın muayene işlemlerini başlatabilmemizin mümkün olamayacağını önemle hatırlatmak isteriz.

Tüm araçlar için;

Ruhsat: Trafik ve Tescil Belgesidir.
Ruhsatınızda muayene onayı için yer yok ise Şoförler Cemiyeti’den EK-1 Belgesi almanız gerekmektedir.
Fenni Muayene İzin Belgesi*:  Motorlu taşıt vergisine tabi olmayan resmi araçlar, traktörler, motosikletler ve römorklar da dahil olmak üzere tüm motorlu ve motorsuz araçlar için vergi dairesi veya bürolarından alınan ve aracın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu olmadığını belirten belgedir. (Araç satışı ve devri için alınan “İlişik Kesme  Belgesi” ile işlem yaptıramadığınızı belirtmek isteriz.)

* Aracınızın borcunun olup olmadığı TÜVTURK muayene istasyonlarında gerçek zamanlı (online) olarak sorgulanmaktadır.  Sorgulama sonucu borcu olmayan araçlardan Fenni Muayene İzin Belgesi talep edilmez ve muayenesi yapılabilir. Sorgulama sonucu borcu olan veya gerçek zamanlı (online) sorgulanması mümkün olmayan tüm motorlu ve motorsuz araçlar için vergi dairesi veya bürolarından alınan ve aracın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu olmadığını belirten belge talep edilmektedir. (Araç satışı ve devri için alınan “İlişik Kesme  Belgesi” ile işlem yaptıramadığınızı belirtmek isteriz.)
 
Trafik Sigortası: Mali Sorumluluk Sigortası akit belgesi (İnsan taşımada kullanılmayan römorklar, kendilerini çeken motorlu aracın sigortasına dahildir. Bu araçlar için Mali Sorumluluk Sigortası akit  belgesi talep edilmez.)
Üzerinde tadilat yapılan ve tadilat sonrası özel muayenesi yapılacak araçlar için ek olarak:

Yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları.

LPG veya CNG takılı araçlar  için:

Gaz Sızdırmazlık Raporu: LPG veya CNG takılı araçlar için muayeneye gelmeden önce alınması gereken rapordur. LPG/CNG Ruhsatı, "Gaz Sızdırmalık Raporu" yerine kullanılamaz. Gaz Sızdırmazlık Raporunun geçerlilik süresi 1 aydır.
İstasyonlarımızda bulunan ve Maliye Bakanlığı tarafından tahsis edilmiş sorgulama ekranlarından vergi borcu bilgisine ulaşılabilmektedir; yapılacak sorgulamada vergi borcu, trafik cezası vb çıkmaması halinde fenni muayene izin belgesi istenmemektedir. Borç çıkması durumda fenni muayene izin belgesi ile kayıt işlemi yapılabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder